[ngg src=”galleries” ids=”41″ sortorder=”660,659,661″ display=”basic_thumbnail” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”180″ thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”3″ number_of_columns=”3″]

На 6. XII  2019.  учениците од нашето училиште присуствуваа на промоција на книгата „Крај девет гори“ од м-р Крсте Велески, одржана во МБУЦ Илија Николовски Луј.

Промоторот, писателот Горјан Петревски, ни го претстави авторот, м-р Крсте Велески, кој својот работен век го посветува  на образованието и воспитувањето.

Традицијата на еден народ е олицетворение на сето богатство што може да го презентира една земја.

Нашата традиција се карактеризира со многу обичаи. Обичаите се разликуваат од регион до регион. Книгата на м-р Крсте Велески „Крај девет гори“ обработува и претставува народни обичаи и верувања на луѓето од Крушевско-Пeлагонискиот регион. Книгата се темели на негови лични искуства и доживувања,  но и на лични доживувања на неговите блиски.