Честит нека ни е 24 Мај, Денот на сесловенските просветители-“Св. Кирил и Методиј”. Светите браќа претставуваат основоположници на словенката писменост и културен развој. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука, и за првите преводи на словенски јазик. По тој повод, учениците од ООУ “Димитар Македонски” на различни начини го одбележаа овој значаен ден.

1-а одд, Драгана Кузмановска и Весна Димковска

1-б одд, Берна Бекироска и Александра В. Танчевска

3-в одд, Зорана Ц. Бочварова