ООУ „Димитар Македонски“

Обуки

Вработени

Часови

Сметки

За нас

ООУ „Димитар Македонски” се наоѓа во населбата Лисиче, на улица „Ѓуро Малешевац” бр.2, Општина Аеродром, Скопје. Изградено е во 1964 година со Решение бр.279 на Општинско собрание на Општина Кисела Вода како донација од Република Франција,  по катастрофалниот земјотрес во Скопје  1963 год. Основна дејност е реализација на воспитно-образовен процес во основното образование. Наставата се одвива во две смени  на македонски наставен јазик и кирилско писмо.

адреса

улица „Ѓуро Малешевац” бр.2, Општина Аеродром, Скопје.

електронска пошта

телефон

02/2440011

МОТО

Љубов и сонце за сите деца.

СЛОГАНИ

  • Доброто училиште е пример за праведност;
  • Можеби не си секогаш во право, сослушај го другиот;
  • Соработката, толеранцијата, довербата и почитувањето се услови за правилен развој и функционирање на училиштето;
  • Само со заедничко решавање на проблемот ќе ја оствариш целта;
  • Почитувај ги личните вредности, преку нив ќе најдеш разбирање;

Проекти и активности

Еразмус+ проект „Училишна градина за пермакултура“

 

“School Permaculture Garden”, под програмата Еразмус+, Клучна акција 2: Партнерства за училишни размени

Од 4-8.04.2022 година тимот од нашето училиште, составен од Директорката, 2 одделенски наставници, 2 наставници по англиски јазик и 8 ученици од петто одделение, учествуваа во активности при мобилност во Златар Бистрица, Хрватска.

Прочитај повеќе…

 

“Употреба на социјални медиуми, рационално, ефективно и безбедно”

(“Using Social Media Rationally, Efficiently and Safely”) под програмата Еразмус+, Клучна акција 2: Партнерства за училишни размени.

Од 8 до 14 декември 2018 година, во градот Ердемли во Турција се оствари првата Транснационална средба на претставници од нашето училиште со претставници од училишта од Полска, Турција, Хрватска и Португалија. Целта на оваа средба беше да се договорат следните активности и мобилности на наставници и ученици, во рамките на проектот. Претставници од нашето училиште беа Директорката и координатор на проектот Јулијана Тодоровска, психологот Татјана Алексова- Славковска и наставничката по англиски  јазик Оливија Жежова.

Подрачја на промени, приоритети и цели

Ресурси, Учење и настава и Постигање на учениците

Подрачјата на промени се произлезени од приоритетите и целите во Развојното планирање на училиштето, а тоа се: Ресурси, Учење и настава и Постигање на учениците

 

Транспарентност во училиштето

Да се зголеми транспарентноста на оценувањето на учениците

Создади стратегија

Создавање стратегија за работа со ученици кои побрзо напредуваат.

Подобра организација на работите

Реорганизација на работата на техничкиот персонал заради обезбедување време за подобро чистење на училниците и кабинетите помеѓу смените посебно во одделенска настава (класична и целодневна).

 Постови

Ликовни конкурси и активности на тимот за естетско уредување на училишниот двор

Конкурси по ликовно 2022 за мес. април и мај 1.Наталија Нанева од 9а – наградена со бронзен медал 2022год. мес мај на 33 от Меѓународен конкурс за детска уметност од 13 до 19 год. во организација на градот Газиантеп – Турција и уметничката галерија Мизаил Елеонора...

Регионален натпревар по географија

На регионалниот натпревар по географија кој се одржа на 21.05.2022 г. учествуваа учениците Давид Божиновски од 8-а одделение и Дамјан Кузевски од 6-б одделение. Дамјан Кузевски освои прво место и продолжува на државниот натпревар.  Пофалница и за ученикот Давид...

24 Мај- Ден на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј

Почитувани, 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, е неработен ден за сите граѓани во државата.  Учениците од нашето училиште го одбележаа овој значаен ден со различни активности, цртаа, твореа, пишуваа песнички. Честит...

ООУ ” Димитар Македонски ” – Патронен празник

Денешниот ден иако не е јубилеен, е значаен бидејќи е прв во новиот училишен објект. Пред нас се уште многу предизвици, но зад нас е 58 годишно постоење, години исполнети со многу успеси и проекти, заедно да чекориме напред кон иднината следејќи ја нашата цел и...

Денот на пожарникарите

По повод Денот на пожарникарите 20 Мај, на прославата учество земаа и нашите ученици од 6-то и 9-то одделение, заедно со наставничката Надежда...

Збогатување на училишната библиотека

Во пресрет на Патрониот празник на училиштетоЗа да ги исполниме очекувањата и потребите на учениците, потребно е да ја освежиме и збогатиме училишната библиотека. За таа цел организираме донаторска акција на книги и лектирни изданија. Голема благодарност до сите кои...