Секоја година, 21-ви Март е резервиран за одбележување на три големи настани. Освен што ќе си го средиме домот, училиштето или работното место во чест на Денот на екологијата, на лицата со Даунов синдром ќе им пратиме порака дека сме еднакви и ќе го прославиме и Светскиот ден на поезијата.

Нашите ученици и нивните наставници ги одбележаа со повеќе онлине активности- цртање, фотографирање, креирање на мултимедијални презентации…

Во рамките на часот по англиски јазик во учениците од 4то одделение заедно со наставничката по англиски јазик Јасмина Хаџи-Димова го одбележаа денот на екологијата и првиот ден на пролетта со акција на садење растенија се со цел да и помогнеме на планетата Земја. Учениците имаа задача да насадат растение по избор и целиот процес да го документираат и секако да ја напишат постапката со помош на изучениот вокабулар од темата.

https://www.canva.com/design/DAEZakKG6Ls/nxrHIzB7OG3SvLckl0Qatw/watch?utm_content=DAEZakKG6Ls&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

И учениците од другите одделенија и нивните наставници изработија повеќе цртежи и презентации…

Одделение Iв, наставник Бранкица Костадиноска

Одделение Iа, наставници Александра Танчевска В. и Берна Беќировска

Одделение Va, наставник Ангеликија Парталоска

Одделение Vб, наставник Маја Христова

Одделение IV, наставници Маја Буклеска и Марина Спасовска

Одделение VII, наставник Оливија Жежова

Наставник по германски јазик Христина Герасимовски

Како активност за одбележување на Светскиот ден на поезијата, споделуваме една од најпознатите балади на Јохан Волфганг Гете, Erlkönig – Царот на вилите, која е напишана 1782год.

Изработки од учениците од VI одделение

Никола Стојановски 6-а одделение

Анастасија Спасовска 6-а одделение

Презентациja Николина Миленковска

Калина Стојановска 7-а одделение

Јана Ивановска 7-а одделение

Презентација Марко Богески 7-а одделение

Христина Глигоровска 7-а одделение

Одделение, II-в, Наташа Ристовска и Мери Џековска, Одделение II-a, Љупка Павловска и Слаѓана Петковска

Одделение, I-a, Драгана Кузмановска и Весна Димковска

Стефанија Митревска 9-б одделение

Давид Божиновски 7-а одделение